professioneel schilderwerk met deze schildertips lukt dat

Professioneel Schilderwerk: Schildertips voor Succes

Uw huis schilderen kan een uitdagende taak zijn, maar met de juiste tips en technieken kunt u professioneel schilderwerk bereiken. In dit artikel delen we handige schildertips om u te helpen bij het behalen van strakke en duurzame resultaten. Van het berekenen van de benodigde hoeveelheid verf tot het gebruik van de juiste materialen en het volgen van een goede volgorde, deze tips zullen uw schilderproject tot een succes maken.

Belangrijke punten om te onthouden:

 • Bereken hoeveel verf u nodig heeft voordat u begint
 • Kies de juiste verf voor het beste resultaat
 • Investeer in hoogwaardig materiaal voor een professionele afwerking
 • Wacht op mooi weer voor het schilderen
 • Maak de ruimte leeg en bescherm uw spullen

Met deze schildertips kunt u professioneel schilderwerk bereiken en uw huis transformeren. Volg de adviezen op en schilderen als een pro zal binnen handbereik zijn. Begin met het berekenen van de benodigde hoeveelheid verf en investeer in goede materialen. Kies de juiste verf voor het oppervlak dat u gaat schilderen en werk in de juiste volgorde. Wacht op mooi weer voor de beste resultaten en zorg ervoor dat u de ruimte goed voorbereidt voordat u begint. Met deze tips kunt u uw schilderproject tot een succes maken en genieten van strak en duurzaam schilderwerk.

Bereken hoeveel verf je nodig hebt

Voordat je begint met schilderen, is het belangrijk om te weten hoeveel verf je nodig hebt om het hele oppervlak te bedekken. Op deze manier voorkom je dat je halverwege zonder verf komt te zitten en opnieuw naar de winkel moet gaan.

Bekijk de verpakking van de verf om te zien hoeveel vierkante meters je met één liter verf kunt bedekken. Houd ook rekening met eventuele extra lagen die je moet aanbrengen en bereken de benodigde hoeveelheid dienovereenkomstig. Door voldoende verf in huis te halen, kun je efficiënt te werk gaan en het schilderen zonder onderbrekingen voortzetten.

Om de hoeveelheid verf nauwkeurig te berekenen, meet je eerst de lengte en de breedte van het te schilderen oppervlak. Vermenigvuldig deze twee waarden met elkaar om de totale vierkante meters te bepalen. Houd er rekening mee dat ruwe of absorberende oppervlakken meer verf nodig kunnen hebben. Raadpleeg in dat geval de instructies op de verpakking of vraag advies aan een professionele schilder.

Bereken daarna de totale oppervlakte die je wilt schilderen. Als je bijvoorbeeld een muur van 4 meter breed en 3 meter hoog wilt schilderen, is de totale oppervlakte 12 vierkante meter. Controleer op de verpakking van de verf hoeveel vierkante meters je met één liter kunt bedekken. Stel dat de verf 10 vierkante meters per liter dekt, dan heb je minimaal 1,2 liter verf nodig voor deze muur.

Onthoud ook dat het aanbrengen van meerdere lagen verf de dekking kan verbeteren, vooral bij lichtere kleuren die donkere ondergronden bedekken. Houd daarom rekening met het aantal lagen dat je wilt aanbrengen en tel dit mee bij het berekenen van de hoeveelheid verf die je nodig hebt.

Zorg ervoor dat je voldoende verf in huis haalt om het gehele schilderproject te voltooien. Het is beter om wat verf over te houden dan tekort te komen. Bewaar eventuele restjes verf voor toekomstige retouches of kleine reparaties.

Kies de juiste verf

Als het gaat om het schilderen van muren, is het kiezen van de juiste verf van groot belang voor een professionele afwerking. Voor verschillende doeleinden en oppervlakken zijn er verschillende soorten verf beschikbaar. Hier zijn enkele tips voor het kiezen van de juiste verf voor uw schilderproject.

 1. Afwasbare halfglans of satijnglans verf voor ruimtes met veel verkeer: Kies voor ruimtes zoals gangen, keukens of kinderkamers voor een afwasbare halfglans of satijnglans verf. Deze verfsoorten zijn duurzamer en gemakkelijker schoon te maken, wat handig is in drukbezochte ruimtes waar vlekken en viezigheid vaker voorkomen.
 2. Vraag advies voor muren met textuur: Als u te maken heeft met muren met textuur, zoals structuurverf of spachtelputz, kan het lastig zijn om de juiste verf en roller te kiezen voor een goede dekking. In dit geval is het verstandig om advies te vragen aan een verkoopmedewerker in de verfwinkel. Zij kunnen u helpen bij het selecteren van de juiste verf en het aanbevelen van de beste roller voor uw specifieke muurtextuur.
Lees ook:  Professionele Schilder Deventer - Vakmanschap & Kwaliteit

Het kiezen van de juiste verf zorgt ervoor dat u de gewenste resultaten behaalt. Bovendien zorgt het gebruik van de juiste verf voor een langere levensduur van uw schilderwerk. Maak een weloverwogen keuze en geniet van een prachtig eindresultaat.

Verfsoort Kenmerken
Afwasbare halfglans verf Duurzaam en gemakkelijk schoon te maken
Satijnglans verf Geeft een zachte glans aan de muur

Investeer in goed materiaal

Het gebruik van hoogwaardige kwasten en rollers is essentieel voor een strakke en gelijkmatige dekking bij het schilderen. Het is verleidelijk om te besparen op goedkoop materiaal, maar dit kan leiden tot minder bevredigende resultaten en extra verflagen. Door te investeren in kwalitatief hoogwaardige kwasten en rollers zal het schilderen gemakkelijker en efficiënter verlopen, waardoor u uiteindelijk tijd en moeite bespaart.

goede kwasten en rollers voor schilderen

Een goed kwaliteitskwast heeft stevige haren en een inhoud om voldoende verf op te nemen zonder te druipen. Dit zorgt voor een gelijkmatige dekking en voorkomt vervelende strepen en klontjes op het oppervlak. Een goede roller moet duurzaam zijn om meerdere verflagen aan te kunnen brengen en gelijkmatig de verf te verspreiden.

Bij het schilderen van grotere oppervlakken kunt u overwegen om een telescoopsteel te gebruiken om het schilderen gemakkelijker te maken. Dit helpt om vermoeidheid te verminderen en het bereiken van moeilijk bereikbare plaatsen te vergemakkelijken.

Investeer in goed materiaal, zoals hoogwaardige kwasten en rollers, om professionele resultaten te behalen bij het schilderen.

Vergeet niet om schilderstape en afdekkleden te gebruiken om meubels en vloeren te beschermen tijdens het schilderen. Dit voorkomt ongewenste verfspatten en beschermt uw kostbare bezittingen tegen beschadiging. Met de juiste materialen en gereedschappen bij de hand, bent u goed voorbereid om uw schilderklus tot een succes te maken.

Wacht op mooi weer

Hoewel het verleidelijk kan zijn om te schilderen wanneer u vrije tijd heeft, is het beter om te wachten op droog weer. Verf droogt namelijk sneller bij droge omstandigheden. Als u buiten schildert, vermijd dan regenachtige dagen en wacht op een zonnige dag voor de beste resultaten.

Wanneer u schildert bij droog weer, profiteert u van verschillende voordelen. Ten eerste zal de verf sneller drogen, waardoor u sneller naar de volgende laag kunt gaan of het project kunt voltooien. Dit bespaart tijd en zorgt ervoor dat uw schilderwerk niet wordt verstoord door regen of vocht. Daarnaast zal de verf ook beter hechten aan het oppervlak, waardoor een duurzamere en langdurige afwerking wordt gegarandeerd.

Als u buiten schildert, zorg er dan voor dat u de weersvoorspellingen in de gaten houdt. Kies een dag uit waarop geen regen is voorspeld en waarop de luchtvochtigheid laag is. Dit zal ervoor zorgen dat de verf optimaal kan drogen en u de beste resultaten krijgt. Houd er echter rekening mee dat u niet moet schilderen in te warme omstandigheden, aangezien dit de droogtijd kan vertragen en de verf kan laten barsten.

Om uw schilderproject succesvol te maken, is het dus belangrijk om geduldig te zijn en te wachten op mooi weer. Dit zal resulteren in een strakke en duurzame afwerking waar u jarenlang van kunt genieten.

Lees ook:  Professionele Schilder Rotterdam - Topkwaliteit
Voordelen van schilderen bij droog weer
Snellere droogtijd van de verf
Betere hechting aan het oppervlak
Langdurige en duurzame afwerking

Maak de ruimte leeg

Voordat u begint met schilderen, is het handig om zoveel mogelijk meubels en accessoires uit de te schilderen ruimte te verwijderen. Dit helpt bij het creëren van een overzichtelijke en goed toegankelijke werkruimte. Bovendien beschermt u zo uw waardevolle bezittingen tegen eventuele verfsplatters of beschadigingen. Als u een groot deel van uw huis gaat schilderen, kunt u overwegen om uw meubels tijdelijk op te slaan in een opslagruimte om ze veilig te houden tijdens de verbouwing.

Door de ruimte leeg te maken, maakt u het uzelf ook gemakkelijker. U hoeft geen meubels te verplaatsen of tape rondom grote stukken te plakken. Dit bespaart u tijd en moeite, waardoor u zich beter kunt concentreren op het schilderwerk zelf.

Wanneer u meubels en accessoires verwijdert, heeft u ook meer bewegingsruimte om comfortabel te werken. U kunt gemakkelijker rondom de muren manoeuvreren en vanuit verschillende hoeken schilderen. Dit helpt bij het bereiken van een gelijkmatige dekking en strakke lijnen.

Kortom, door de ruimte leeg te maken voordat u gaat schilderen, creëert u een meer georganiseerde en efficiënte werkomgeving. Verplaats zoveel mogelijk meubels en accessoires uit de weg en bescherm ze tegen mogelijke schade. Dit draagt bij aan een succesvol schilderproject.

Bescherm je spullen

Voorkom verfspatten en bescherm je raamkozijnen, deurposten en meubels tijdens het schilderen. Door gebruik te maken van schilderstape en plastic zakjes kun je deze oppervlakken afplakken en beschermen. Zorg ervoor dat je stopcontacten losdraait of afplakt en bedek ook deurklinken om onbedoelde verf op deze plekken te voorkomen.

bescherming voor schilderen

Door de juiste beschermingsmaatregelen te nemen, voorkom je dat verf op ongewenste plekken terechtkomt en voorkom je schade aan je raamkozijnen, deurposten en meubels. Dit bespaart je tijd en moeite bij het opruimen en herstellen van eventuele schade.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Voor een succesvol schilderproject is een goede voorbereiding essentieel. Neem voldoende tijd om de nodige stappen uit te voeren voordat u begint met schilderen. Door uw muren goed voor te bereiden, kunt u ervoor zorgen dat de verf er strak en duurzaam uitziet.

Muren schoonmaken

Een van de belangrijkste stappen in de voorbereiding is het schoonmaken van de muren. Verwijder stof, vuil en vet met behulp van een milde reiniger en een zachte borstel of spons. Zorg ervoor dat de muren volledig droog zijn voordat u begint met schilderen. Dit zorgt voor een betere hechting van de verf en een mooier eindresultaat.

Verwijderen van afbladderende verf

Als uw muren al verf bevatten die begint af te bladderen, is het belangrijk om deze eerst te verwijderen. Gebruik een plamuurmes om de losse verf voorzichtig af te schrapen. Schuur vervolgens lichtjes over het oppervlak om eventuele ruwe randen glad te maken. Zorg ervoor dat u de geschuurde plekken goed afneemt om stof en vuil te verwijderen voordat u verder gaat.

Vullen van scheuren en gaatjes

Voordat u begint met schilderen, is het belangrijk om eventuele scheuren en gaatjes in de muren op te vullen. Gebruik een geschikte vulmiddel om de scheuren en gaatjes glad te strijken. Laat het vulmiddel volledig drogen en schuur het vervolgens glad voor een gelijkmatig oppervlak. Vergeet niet om het geschuurde gebied opnieuw schoon te maken voordat u begint met schilderen.

Een goede voorbereiding zorgt voor een strak en duurzaam resultaat bij het schilderen. Door de muren grondig schoon te maken, afbladderende verf te verwijderen en scheuren en gaatjes op te vullen, legt u de basis voor een succesvol schilderproject.

Gebruik je kwast en roller op de juiste manier

Bij het schilderen is het belangrijk om je kwast en roller op de juiste manier te gebruiken voor een mooi resultaat. Volg deze tips om het beste uit je schilderwerk te halen.

Lees ook:  Eerst ontvetten dan pas schuren: Tips & Trucs

Kwastgebruik

Bij het gebruik van een kwast hoef je deze slechts voor een derde in de verf te dippen. Op deze manier neemt de kwast voldoende verf op zonder te druipen. Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid verf op de kwast te hebben om gelijkmatig te kunnen schilderen. Je kunt de kwast eventueel licht afstrijken aan de rand van het verfblik om overtollige verf te verwijderen.

Rollergebruik

Wanneer je met een roller werkt, is het belangrijk om niet te hard tegen de muur te drukken. Laat de roller soepel over het oppervlak rollen. Door te veel druk uit te oefenen, kan de verf ongelijkmatig worden aangebracht en kunnen er oneffenheden ontstaan. Rol gelijkmatig en met vloeiende bewegingen voor een strakke dekking.

Tip: Als je hogere muren of het plafond wilt schilderen, kun je een telescoopsteel gebruiken om comfortabel te kunnen werken.

Kwast Voordelen Nadelen
Natuurlijke haren
 • Biedt een gladde afwerking
 • Geschikt voor olie- en alkydverven
 • Kan minder geschikt zijn voor watergedragen verf
 • Duurdere optie
Synthetische haren
 • Geschikt voor watergedragen verf
 • Makkelijk schoon te maken
 • Laat soms strepen achter
 • Minder geschikt voor olie- en alkydverven

Naast het juiste gebruik van je kwast en roller is het belangrijk om te werken in de juiste volgorde en zorgvuldig te plannen welke delen je als eerste schildert. Volg de tips in de volgende sectie om op de meest efficiënte manier te schilderen.

Werk in de juiste volgorde

Om een professioneel resultaat te behalen bij het schilderen, is het essentieel om systematisch en in de juiste volgorde te werken. Door de juiste volgorde te volgen, kunt u ervoor zorgen dat uw schilderwerk strak en duurzaam is.

 1. Precisiewerkjes met kwast: Begin met het uitvoeren van precisiewerkjes met een kwast. Dit omvat het schilderen van randen langs het plafond, deurposten en stopcontacten. Met een kwast kunt u nauwkeurig werken en ervoor zorgen dat deze moeilijk bereikbare gebieden goed worden geschilderd.
 2. Plafond schilderen: Nadat de precisiewerkjes zijn voltooid, is het tijd om het plafond te schilderen. Werk van boven naar beneden en zorg ervoor dat u gelijkmatige en overlapping vrije streken maakt. Dit zorgt voor een consistente dekking en een strak resultaat.
 3. Muren schilderen: Nadat het plafond droog is, kunt u verdergaan met het schilderen van de muren. Begin bovenaan en werk naar beneden. Dit helpt bij het verspreiden van eventuele spetters en druppels terwijl u naar beneden werkt. Zorg voor gelijkmatige streken en zorg ervoor dat u alle oppervlakken goed bedekt.

Door deze volgorde aan te houden, kunt u ervoor zorgen dat uw schilderwerk professioneel en netjes is. Het voorkomt ook dat u al geschilderde oppervlakken per ongeluk aanraakt en vuil maakt tijdens het schilderen.

Zorg voor een gelijkmatige dekking met precisiewerkjes

Bij het schilderen is het belangrijk om eerst de precisiewerkjes uit te voeren met een kwast. Dit stelt u in staat om de randen langs het plafond, deurposten en stopcontacten nauwkeurig te schilderen. Door deze precisiewerkjes met zorg te doen, kunt u een professionele afwerking bereiken.

Vergeet niet om tijdens het schilderen ook aandacht te besteden aan andere details, zoals het gebruik van schilderstape om scherpe lijnen te creëren en het beschermen van omliggende oppervlakken met plastic of doeken. Dit voorkomt onbedoelde verfspatten en zorgt voor een nette afwerking.

Voordelen van werken in de juiste volgorde Precisiewerkjes met kwast Plafond schilderen Muren schilderen
Vermindert kans op verfspatten en druppels op al geschilderde oppervlakken Zorgt voor een nauwkeurige afwerking van randen Creëert een strakke en consistente dekking Helpt bij het verspreiden van verfspatten en druppels terwijl u naar beneden werkt
Minimaliseert risico op vuil en beschadigingen aan al geschilderde oppervlakken Biedt controle en precisie bij het schilderen van lastige gebieden Maakt het mogelijk om overlapping vrije streken te maken Zorgt voor een gelijkmatige dekking van alle muren

Conclusie

Professioneel schilderwerk bereiken is mogelijk met de juiste schildertips. Door de benodigde hoeveelheid verf te berekenen, de juiste verf te kiezen en te investeren in goed materiaal, legt u de basis voor een succesvolle schilderklus. Het werken in de juiste volgorde en het grondig schoonmaken van de ruimte zorgen voor een strak resultaat. Het correct gebruik van uw kwast en roller draagt bij aan een gelijkmatige dekking. Met deze waardevolle tips kunt u met vertrouwen aan uw schilderproject beginnen en streven naar een duurzaam en professioneel resultaat.

Vergelijkbare berichten